TOP
Blogposts Lisanne

“Waterpokken, havermout en zwangerschap”

Evi met waterpokken en ijsje

Uitgerekend in de week dat ik 40 weken zwanger ben, krijgt mijn dochter de waterpokken. Fijn, dacht ik, dan hebben we dat ook weer gehad. Maar shit, dacht ik twee tellen later, ik ben zwanger (er zijn momenten dat ik het heel even vergeet). Zijn waterpokken gevaarlijk voor een pasgeboren baby? Hoe behandel je die bultjes? En mag ze wel naar de crèche (lees: komt mijn rustdag in het geding)?

Omdat mijn ouders niet meer zeker wisten of ik de waterpokken heb gehad, heb ik in het begin van mijn zwangerschap mijn bloed laten testen. En ja hoor, ik ben ook een krentenbolletje geweest. Heel fijn, want zwanger zijn en waterpokken hebben, is geen goede combi.

Moeder natuur

Maar hoe zit dat met een pasgeboren baby? Ik zocht het op en was blij verrast door de natuur; omdat ik als moeder antistoffen heb, krijgt de baby dat mee via de placenta. De eerste paar maanden is de baby dus beschermt tegen waterpokken. Mooi die natuur!

Behandeling waterpokken

En mijn dochter? Hoe kan ik ervoor zorgen dat zij vrolijk blijft met waterpokken? Met logisch nadenken besloot ik er in ieder geval weinig aandacht aan te geven. Als ik er ‘cool’ onder blijf, dan heeft die kleine meid het mogelijk niet zo door. En dat hielp.

Havermout in bad

Daarnaast kreeg ik de tip om haar in een havermout badje te doen. Dit droogt de bultjes uit en zorgt mogelijk voor minder jeuk. Hoe dan? Je vult een badje, doet havermout in een washandje en doet het washandje in het water. Zorg wel dat het washandje dicht is, anders raakt je bad verstopt. Het water wordt vanzelf een beetje ‘melkig’. Daarnaast kan je het washandje zachtjes op de bultjes uitknijpen.

We hebben haar een paar dagen elke dag in een havermoutbadje laten spelen. Gelukkig heeft ze weinig last van de waterpokken gehad. We zijn nu een week verder, zonder koorts, af en toe jeuk en maar één nacht slecht slapen. Heel fijn, want een ziek kind en 40 weken zwanger is geen ideale combinatie.

Crèche en waterpokken

Ze mocht trouwens ook gewoon naar de crèche, omdat ze zich goed voelde. De waterpokken zijn namelijk al besmettelijk voordat je klachten krijgt. Ik heb wel even gebeld naar de crèche om het na te vragen. Maar zolang ze geen koorts had en zich goed voelde, mocht ze lekker komen spelen.

Abracadabra taal van RIVM

Wil je trouwens meer weten over de waterpokken, op de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) vind je betrouwbare informatie. Maar let op: het staat niet echt in ‘Jip en Janneke taal’ geschreven. Neem bijvoorbeeld deze zin: ‘Het wordt sterk aanbevolen bij zwangeren met een negatieve of onduidelijke anamnese in het eerste trimester de serostatus voor het varicellazostervirus te controleren.’ What did you say? Waarom staat daar niet gewoon zoiets als: ‘Weet je niet zeker of je waterpokken hebt gehad, dan is het verstandig om je bloed te laten testen tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap. Op deze manier weet je zeker dat je antistoffen hebt en dus geen risico loopt tijdens je zwangerschap.’

Of deze zin: ‘De meeste baby’s zijn in de kraamtijd nog beschermd door maternale immuniteit, omdat immers 96-99% van de zwangeren al eerder waterpokken heeft doorgemaakt.’ Dit klinkt goed, maar wat is ‘maternale immuniteit’. Toch zonde dat ik eerst naar Google moet, om te begrijpen wat daar staat. Of ligt het aan mij?

Tags:          

«

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.