TOP
Denise Geen categorie

“Waar zitten je oren? – #opvoeden”

lucca-de-avonturier-met-oren

“Pas op hoor, anders geef ik je een draai om je oren!” riep mijn moeder weleens als ik iets deed waar zij het niet helemaal mee eens was. Nu Lucca een dreumes is, kan ik hem soms ook wel een draai om zijn kleine lieve oren geven. Dat doe ik natuurlijk niet echt, want flaporen zijn nog nooit in de mode geweest.

Tussen het moment dat hij zijn eerste voorzichtige stapjes zette en het “ik-ren-lekker-de-kamer-rond-en-ga-op-onderzoek-uit” zit precies één oogwenk. Ik ben dus maar gestopt met knipperen, want ik ben echt nog niet toe aan het moment dat hij ons aan de eettafel vertelt dat ie op wereldreis gaat. Hij heeft nog net z’n knapzak niet bij zich als hij naar de deur toe loopt en ons uitzwaait omdat hij denkt dat hij écht zelf de deur open kan doen en kan vertrekken. “Daaaah” zegt hij dan. Zwaaiend met zijn handje. Lucca de avonturier. Hij bekijkt een broodkruimel alsof het een zeldzame zeeanemoon is. Ja, echt hoor. Hij kan het alleen nog niet goed uitspreken.

Natuurlijk ben ik trots

Oke, de avonturier loopt, brabbelt zich suf en laat het ons vooral blijken wanneer hij iets niet wil. En als hij iets niet wil, dan vergaat de wereld. Dan waarschuwt hij de rest van de bevolking met zijn luchtalarm. En nee, dat is helaas niet alleen maar op de eerste maandag van de maand. Soms vind ik het uiterst irritant en soms vind ik het hilarisch. Stiekem waardeer ik het namelijk wel als hij de boel op stelten zet om zijn doel te bereiken. En dan vooral als hij het slim speelt. Dan ben ik zelfs een beetje trots en zou ik hem bijna willen belonen voor het feit dat hij zo z’n best heeft gedaan. Ach ja, dan maar een aai over zijn bol in plaats van die draai om z’n oren. Hij snapt nu überhaupt nog niet eens wat oren zijn en waar die zitten.

Nee is nee

Toch blijf ik hem waarschuwen als hij iets doet wat niet mag en geef duidelijke grenzen aan. De term “Nee’ begrijpt hij dondersgoed. Hij gebruikt hem namelijk zelf ook. Het ding is alleen dat hij me daarna vaak aan kijkt alsof ik hem net een goeie grap heb verteld. Maar geef hem eens ongelijk. Waarschijnlijk deed ik precies hetzelfde bij mijn moeder wanneer zij mij waarschuwde, want zeg nou zelf; “een draai om je oren geven” klinkt eerder komisch dan dreigend. Die zit zeg maar in dezelfde categorie als “ik kan je wel achter het behang plakken”. En ja, ook dat zei ze weleens.

Volhouden…

Als ik mijn moeder moet geloven dan hebben die waarschuwingen wel degelijk gewerkt. En daar bleef het ook bij want ik kan mij niet herinneren dat ze mijn oren daadwerkelijk een draai heeft moeten geven. Ze staan misschien wel een klein tikkie naar voren, maar dat was al bij mijn geboorte zo. Althans, dat is wat zij mij heeft verteld…

Tags:       

«
»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.