TOP
Blogposts Lisanne

“Zwangerschapsyoga: zen worden in het riet”

Zwangerschapsyoga of yoga aan het water

Het is vandaag Wereld Yoga Dag. Ja, echt waar. Het is zelfs uitgeroepen door de Verenigde Naties. Ik ga vandaag even niet lenig doen, maar deel wel graag mijn yoga-verhaal met jullie.

Ik heb een cursus zwangerschapsyoga gevolgd. Het stelde niet veel voor (lees: weinig sportieve uitdaging), maar het was wel heerlijk ontspannen. Samen met tien andere dikke buiken lekker lenig doen, thee drinken en kletsen over je zwangerschap. Klinkt heel cool truttig, maar ik heb er van genoten!

Kleermakerszit

Dat lenig doen, wil ik trouwens wel even op terugkomen. Ik had me laten vertellen dat je tijdens je zwangerschap leniger wordt. Mooi, dacht ik, want dat kan ik wel gebruiken tijdens de yogalessen. Iedereen zat heel comfortabel in kleermakerszit, dus ik natuurlijk ook. Nou ja, comfortabel? Nee! Het was verre van comfortabel. In de houding zitten lukte me wel, maar ik hield het nog geen minuut vol. Iedere les probeerde ik weer mee te doen. Benen over elkaar en handjes netjes op de knieën. Maar na een minuut wiebelen, hield ik het niet meer vol en ging ik toch weer gewoon zitten. Je begrijpt wel, het begin van de les was altijd onwijs nooit zen.

In het riet

Gelukkig heb ik de andere oefeningen wel steeds mee kunnen doen. Zo was ik een ‘krijger’, een ‘neerwaarste hond’ en een ‘sphynx’. Maar wat nog het meest bijzonder was, dat ik heb beleefd hoe het is om een stukje riet aan de waterkant te zijn. Ik sloot mijn ogen, luisterde naar de stem van mijn docent en stond tot mijn navel in het water. Ik was riet en door de wind werd mijn bovenlijf heen en weer gewiegd. Stiekem deed ik mijn ogen open. Was ik de enige die de slappe lach aan het inhouden was? Ik deed maar snel mijn ogen weer dicht, zodat mijn lachspieren de les niet zouden verpesten. Ik was weer riet en mijn bovenlichaam ging langzaam van links naar rechts. Heel even had ik de focus te pakken. Gelukkig zei de stem: ‘En open langzaam weer je ogen.’

Wereld Yoga Dag

Dat riet was overigens de enige keer dat ik mijn slappe lach moest inhouden. Verder was het altijd ontspannen en nuchter genoeg voor mijn doen. Wat ik vooral heel relaxt vond, waren de nachten. Ik werd altijd zo zen, dat ik even niet bezig was met hoe ik moest liggen en de ‘zeekoehouding’ in bed. Kortom zwangerschapsyoga is een aanrader en Wereld Yoga Dag mag er zijn!

Tags:           

«
»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.